středa 5. prosince 2012

Chachani aneb jak jsme si hrali na horolezce

Jedna z nejjedodussich sestitisicovek na svete nas prilakala do Arequipy. Sezeneme dzipa a rano 26.11. vyrazime nahoru. Auto nas vyveze do 4800m.n.m., kde se rozhodujeme stravit odpoledne kvuli lepsi aklimatizaci, a druhy den rano vyrazime do zakladniho tabora v 5200m.n.m. Cesta jde lip, nez jsme cekali, kolem 9 hodin uz jsme v tabore, takze dalsi den na flakani pred vystupem.
V tabore jsou dva pary a ani jeden kvuli vyskove nemoci na horu nevylezl. Jsme radi, ze jsme se nenechali zlakat na dvoudenni vystup, mozna bychom dopadli jako oni. Vyhled v zakladnim tabore je uzasny a pri zapadu slunce se hory jeste vic zabarvi a je to az temer neuveritelne. A vsude kolem nas behaji viskaci - divoke cincily, kterym vubec nevadi, kdyz se priblizim az na dva metry. Hrajeme pexeso, dopisujeme deniky a snazime se, co nejdrive usnout, budik bude otravovat uz ve 2.30.
Vstavani neni ani tak strasne a kdyz na sebe navlecu vsechno, co mam, ani zima venku neni. S celovkou, pitim, susenkami a mensimi obavami vyrazime vzhuru. Krom baterek nam sviti i mesic v uplnku, idealni podminky. Cesta jde ze zacatku po pisku a jde to hodne dobre, potom se nahoru splhame mezi kameny. Mezitim zacina svitat, na jedne strane mizi mesic a na druhe se objevuje slunce, jedno z nejhezcich svitani dosud.
Prichazi dalsi piscita cast, cesta se klikati porad nahoru a dech se trochu krati. Tesne pred koncem tresinka na dortu, prechazime po celkem uzkem hrebeni, ale Kocka leze dirou a Skakal pes rozezenou strach :). Pak uz zbyva jen projit kolem krateru lemovanem malymi snehovymi vezickami a za 15min jsme nahore. Zvladli jsme to za 4 hodky :) Na pocasi mame stesti, slunicko poradne pari, tak se mazeme opalovakem az jsme bili jako snehulaci. Vychutnavame si klidek a rozhled z 6075m.n.m.








Cesta dolu je celkem rychla, klouzeme po pisku a za hodku jsme dole a vecer uz usiname v Arequipe.

Žádné komentáře:

Okomentovat