středa 5. prosince 2012

Salkantay trek, Machu Picchu a Cusco

Do Cusca prijizdime 14.11. a na jednu noc si bereme hostel. Druhy den rano vyrazime do Mollepaty, kde zacina nas trek. Dorazime tam docela pozde a jdeme bez pruvodce ( jak jinak), cesta se ze zacatku mota kolem vesnic a neni moc jasna, a tak trochu zabloudime a do Soraypampy, kde jsme chteli spat, to nestihame. Spime na moc peknem paloucku asi hodinku od ni. Rano nas budi slunicko, ale brzy se zatahuje a my jdeme v mracich a mlze. Zastihne nas bourka, nastesti je blizko prihodny kamen, kde se muzeme schovat, delame si obed a cekame, co pocasi. Moc se to nelepsi, tak koncime tenhle den driv, kousek od sedla u hory Salkantay a doufame, ze rano bude pekny vyhled.
Vstavame v 5 a vsude je snih, mlha se pomalu vali z udoli, za chvili nas dohani a my nevidime na krok. Nez dolezeme do sedla, je nastesti pryc, slunicko sviti a je krasne videt Salkantay a okolni kopce. V sedle nas ceka jeden z nejhezcich pohledu nasi cesty. Je videt daleko, jak zasnezene vrcholky, tak zelene udoli pralesa pod nami a hrozne se mi tu libi, za tu namahu to stalo. Pak prichazi nekonecne klesani (2000 vyskovych metru)a dlouhatanska cesta do La Playa, behem ktere se potkavam s hadem. O nasem setkani se dozvi vsichni v okruhu mnoha kilometru, rvu, jak kdyz me na noze berou. Nastesti vsechno v pohode, odplazi se pryc a ja po chvili kricet prestanu. Do La Playa dorazime akorat vcas, abychom postavili stan pred destem. Hodne rychle usiname, mame za sebou dlouhy den.
Dalsi den se rozhodneme jit do termalu a trochu si odpocinout. Jsou uzasne, kempime tu pres pul dne a pak vyrazime smer Aguas Calientes u Machu Picchu. Cesta vede 12 km podle koleji, je pekne vedro, ale kupodivu rychle to utece. Kemp pred Aguas Calientes je pekny a levny a hned pred mostem, za kterym zacinaji schody nahoru k MP. Budik narizeny na 3.30 a jdeme spat.
Rano nas ceka nemile prekvapeni, kdyz nas hlidaci nechteji pres most pustit drive jak v 5, pouze za uplatu, kterou odmitame zaplatit. Postupne se pred mostem utvori hloucek asi padesati lidi, co take nechteji platit predrazeny bus nahoru, a v 5 hodin zacina zavod do vrsku. Pomalu svita a my splahame po schodech, co nam sily staci. Pred sestou jsme u brany a pohled na nas, zpocene turisty, cekajici az se brany otevrou, aby mohli ulovit nejakou tu fotku jeste bez lidi, je celkem smesny.
Kdyz stojim pred branou, rikam si, proc jsme tak hnali, ale pak kdyz se dostaneme dovnitr k vyhlidce, mraky se pomalu rozestoupi, slunicko sviti na mesto a prvnich 20minut je temer ticho, pochopim, ze to stalo za to. Kdyz na Machu Picchu, tak v sest. O hodinu pozdeji uz z te magicke atmosfery nezbude temer nic. Po prohlednuti mesta splhame jeste na horu Machu Picchu, jakobychom tech schodu rano nemeli dost :)
Kolem 12 vyrazime dolu a ve 2 uz zase slapeme podel koleji pryc, protoze hodinku vlakem za 55$ vazne absolvovat nechceme. Vsechno jde dobre, a tak kolem desate uz usiname v Santa Marii.
Dalsi den vyrazime prozkoumat jeste zahradku Inku - kruhova terasovita policka v Moray a solne plane v Salineras. Doprovazi nas strasne vedro a unava z predesleho dne, tak se vecer rozhodujeme vratit se uz do Cusca a v hostelu spime, jak zabiti.
Cusco se nam moc libi, tak tu travime jeste dalsi tri dny poflakovanim a prochazkami po meste. Vecer pred odjezdem maji nasi svycarsti kamaradi mensi party, slavime narozky Evelin a dalsi den vyrazime do Arequipy.













Žádné komentáře:

Okomentovat